Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурорската колегия на ВСС се събира за първи път

Снимка: БГНЕС

Новосформираната прокурорска колегия  на Висшия съдебен съвет се събира на първото си заседание. Според последните промени в Конституцията, с които беше регламентирано разделянето на съдебния кадрови орган на две колегии, тя ще се ръководи от главния прокурор Сотир Цацаров

Организационно и кадрово-дисциплинарен е дневният ред на прокурорите и следователите от Висшия съдебен съвет. Като за първо съобразно учредително заседание той е от внушителните 38 точки. Първите са свързани с процедурните правила, по които ще работи колегията, кога ще се събира, по какви правила и с какви комисии. За първи път се предвижда определяне на членове от прокурорската колегия, които ще осъществяват връзките с медиите, тоест нейни говорители – позиция, несъществуваща в рамките на този състав на Висшия съдебен съвет. 

Прокурорската колегия ще постанови и първите си дисциплинарни решения по отношение на проверявани прокурори и следователи и ще гласува по предложения за повишаване и освобождаване от длъжност, както и за придобиване статут на несменяемост или за пероидочино атестиране на следователи и прокурори. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна