Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелативният съд се произнася до месец по присъдата на Христо Бисеров

| обновено на 28.04.16 в 11:28
Снимка: БГНЕС
До месец ще стане ясно дали Софийският апелативен съд ще потвърди оправдателната присъда на бившия заместник-председател на 42-рото Народно събрание Христо Бисеров. На продължилото петнадесетина минути съдебно заседание, прокуратурата поиска той да бъде признат за виновен по обвиненията в данъчно и валутно престъпление.

След края му Христо Бисеров напусна Съдебната палата, отказвайки да отговаря на журналистически въпроси.

До делото в Софийския апелативен съд се стигна след протест на прокуратурата срещу оправдателната присъда, постановена от Софийския градски съд.
 
Освен за укриване на данъци и валутни престъпления Бисеров беше на съд и за това, че не е подал имотната си декларация пред Сметната палата. По всички тях той беше признат за невинен след 2-годишно разследване и скоростен съдебен процес, поради липса на доказателства. Софийският градски съд произнесе оправдателната присъда на 1-ви декември, а още преди да прочете мотивите, прокуратурата обяви, че ще търси обрат при втората съдебна инстанция въпреки признанието, че делото не е излязло заради отказа на швейцарските власти да съдействат на българската прокуратура.

И ако този отказ не спря делото само до първата съдебна инстанция, то същият отказ свали от бившия заместник-председател на ДПС обвинението за пране на пари, заради което той излезе от политиката. Софийската градска прокуратура беше принудена да сложи точка на мегаобвинението заради изтеклия 2-годишен срок за разследване и заради отказа на швейцарските власти да съдействат на прокуратурата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна