Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Котел иска да възстанови девет църкви с европари

| обновено на 29.04.16 в 14:02
Снимка: wikipedia.org

Община Котел кандидатства за възстановяване на девет православни църкви в региона по Оперативната програма "Развитие на селските региони". Очакват се 3,6 милиона евро за ремонта им.

Котленското общинско ръководство е подготвило проект за проучване и инвестиции за поддръжка и възстановяване на културното и природното наследство. Средствата ще се използват за реставрация на стенописите, реконструкция и цялостно обновяване на православните храмове, оформяне и благоустрояване на дворните им места в селата Кипилово, Медвен, Тича, Катунище, Жеравна, Градец, Нейково и двете църкви в Котел.

Очаква се наесен проектът да бъде одобрен, каза заместник-кметът Румен Стоилов. Това е 100 процента безвъзмездна финансова помощ за котленските църкви, които са паметници на културата, градени през Възраждането. Не са ремонтирани от десетилетия, поради липса на пари. Всяка църква залага максималния размер за финансиране от 400 000 евро, разработени са техническите проекти.

Котел е люлка на Възраждането с уникална природа. Туристите не подминават и църквите, чийто ремонт ще способства за развитие на религиозния туризъм в региона. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени