Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският парламент започва да обсъжда трудовите реформи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националното събрание на Франция започва обсъждането на проектозакона за реформиране на трудовия пазар, който предизвика социално напрежение и множество протести през последните седмици. На някои от митингите се стигна до безредици и тежки инциденти.

След два месеца улични протести оспорваният проектозакон за реформа на пазара на труда от днес е в ръцете на френските депутати. Началото на дебатите ще бъде съпътствано от поредния протестен митинг пред сградата на Националното събрание. Синдикати и младежки организации остават непримирими към прекалено либералния според тях проект, особено по условията за икономическите уволнения, работното време или заплащането на извънредния труд.

Досега са внесени близо 5000 предложения за поправки, текстът среща неодобрение и сред част от депутатите от управляващото ляво мнозинство, което прави трудно предвидим резултата от вота, насрочен за 17-и май. Засега за приемането на закона не достигат около 40 гласа, което излага на риск един от основните проекти на президента Франсоа Оланд. Като крайна мярка правителството може да прибегне до член 49, алинея 3 от конституцията, който му позволява да прокара закона.

Някои смятат, че реформата ще улесни уволненията. Това не е вярно, заяви днес пред медиите френският министър на труда Мириам ел Комри.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна