Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руско-американски център за реагиране по нарушения на примирието в Сирия ще заработи в Женева

Стефан де Мистура и Сергей Лавров обсъждат възможностите за уреждане на конфликта в Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на срещата между руския външен министър Сергей Лавров и специалния пратеник на ООН по Сирия Стефан де Мистура са били обсъдени детайлно всички аспекти на процесите в близкоизточната държава. Двамата бяха единни  в позицията си в подкрепа на всички аспекти на сирийската криза – военен, политически и  хуманитарен, които са договорени в решенията на Международната група за подкрепа на Сирия и резолюциите на Съвета за сигурност на световната организация. 

Лавров изрази пред Де Мистура мнението на Москва за неконструктивното поведение на Висшия съвет за преговорите към сирийската опозиция в Женева. Според руския първи дипломат позицията, която заема съветът е ултимативна и в известен смисъл високомерна, и затова той е настоял тези опити да бъдат официално признати като неприемливи  от международния посредник на ООН. 

Според Лавров  нивото на насилие в Сирия е намаляло, отбелязвайки че към режима на прекратяване на бойните действия се присъединяват  все повече отряди от сирийската опозиция, отхвърляйки терористичните методи на съпротива. Лавров добави че повече от 90 населени района са се присъединили към примирието. 

Военните от Русия и САЩ се намират в режим на почти ежедневно общуване и взаимодействие. В най-скоро това ще прерасне в съвместен оперативен руско-американски център, който в Женева ще следи нарушенията на примирието. Москва и Вашингтон според Сергей Лавров, са се концентрирали върху укрепването на разширяването на процеса на примирие в Сирия. 

Целта на високопоставения италиански дипломат и представител на ООН по време на преговорите в Москва бе да се обърне с призив към Русия и САЩ да повлияят на прекратяването на огъня в Сирия и за спешна среща на Международната група за подкрепа на Сирия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна