Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметицата на бобовдолското село Бабино обжалва определената й заплата от 450 лева

Кметът на бобовдолското село Бабино Маргарита Иванова, издигната от ГЕРБ, обжалва в съда определената й от Общинския съвет месечна заплата от 450 лева като несправедливо ниска за работата, която полага в едно от трудните села в общината. Делото е безпрецедентно за региона.

Според данните от последното преброяване в Бабино живеят 229 души, но селото е много оживено заради въгледобива. Над 30 автобуса с миньори минават през селото всеки ден. Трафикът натоварва много работата на кмета по поддръжката на инфраструктурата. Всекидневните проблеми са много, твърдят местните хора. Административният съд в Кюстендил обаче отхвърли жалбата на Маргарита Иванова като неаргументирана и постанови тя да плати 200 лева разноски по делото. Решението подлежи на обжалване.

И други кметове на населени места в района са водили дела заради ниските си заплати. По неофициални данни над 80 на сто от работещите в администрацията получават минималното възнаграждение. В същото време кметът на Бобовдол Елза Величкова се подписва под заплата от 1 900 лева. Възнагражденията на селските кметове са от 420 до 800 лева, а най-зле платените управници също ще търсят правата си в съда.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна