Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бушуващият горски пожар в Канада продължава да се разраства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бушуващият горски пожар в Канада, погълнал части от град Форт Макмъри в провинция Албърта, продължава да се разраства. Огънят вече се разпростира на територия над 10 хиляди хектара. Провинциалните власти обявиха бедствено положение.

Над 1600 сгради са унищожени в град Форт Макмъри, който вчера беше принудително евакуиран. Общият брой на евакуираните жители и гости на града достигна 88 хиляди души. До този момент няма информация за ранени и жертви в резултат на бедствието.

Високите температури, ниската влажност и силните ветрове усложняват обстановката и причиняват все по-бързото разрастване на огъня. Почти напълно са изпепелени жилищните домове в два квартала на Форт Макмъри. Унищожени са сгради и в още няколко района.

Около 250 пожарникари участваха в операцията през деня, подкрепени от 12 хеликоптера и 17 въздушни танкера. От цялата страна продължават да се изпращат подкрепления с пожарни екипи и техника.

През последните два дни бягащите от стихията жители на Форт Макмъри предизвикаха огромни задръствания по главните пътища на север и на юг. 20 хиляди души са настанени само в град Едмънтън. Евакуацията на града е най-голямата в историята на провинция Албърта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна