Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу погазването на демократичните права на хората в цяла Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демонстрации в подкрепа на демокрацията ще бъдат организирани в множество европейски градове на 4 юни. В София също ще се съберат хора пред Полското посолство. Това ще е второто мащабно събитие, организирано от "Комитет за защита на демокрацията". Преди няколко дни над 200 хиляди души излязоха във Варшава против антидемократичната политика на правителството. 

В момента представители на Комитета за защита на демокрацията, основан в Полша, обикалят различни европейски градове и търсят подкрепа на европейските ценности и демокрацията. У нас са я намерили в "Зелените" и "Протестна мрежа":

Протестна мрежа европейска вече има доста заявки да бъде направена. Правили сме срещи и в Италия, и в Барселона, дори във Варна имахме подобна среща, в Букурещ сме правили различни събития с техните местни протестиращи движения – заяви Георги Илиев от "Протестна мрежа" и направи уточнението:

Професионални протестиращи не съществуват. Всеки един от нас има своята работа и не работи като протестиращ. Всеки си има работа, просто има и гражданска позиция.

Борислав Сандов от "Зелените":

Ценностите, за които се борят в Полша, са и ценностите, за които се борим и ние тук. Освен това Полша е част от ЕС и ние искаме ЕС да остане заедно с Полша, защото това е гаранция, че ние ще се развиваме.

Протестът е срещу погазването на демократичните права на хората в цяла Европа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна