Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънев: Десните и проевропейски партии и гражданското общество да подкрепят Плевнелиев за президент

Прессекретариатът на държавния глава: Изявлението на ДСБ не е съгласувано с президента

| обновено на 13.05.16 в 17:49
Снимка: БГНЕС


Лидерът на ДСБ Радан Кънев призова десните и проевропейските партии и гражданското общество да се обединят и подкрепят Росен Плевнелиев като независим кандидат за президент.
По думите на Радан Кънев, по този начин Плевнелиев, с когото не са водени предварителни разговори, ще получи необходимата подкрепа и увереност, както за да приеме такава  номинация, така и да изгради кампанията си и убедително да спечели президентските избори.

Ние смятаме, че президентската институция е основен гарант за геополитическата стабилност на България, за нейната външнополитическа ориентация, за отбранителната способност на армията и за защита на правосъдието от политически намеси, каза Радан Кънев.

Той допълни, че това е и конституционната роля всъщност на българския президент. Кънев каза още, че Плевнелиев е най-успешният президент от всички държавни глави досега. Радан Кънев определи последните шест месеца като период на задълбочаваща се политическа криза, от която няма да може да излезе страната ни и предрече предсрочни избори до месеци. По думите му, до тези предсрочни избори десните партии и граждански организации трябва да се обединят в силен десен политически субект.

Изявлението на ръководството на ДСБ не е съгласувано с президента Росен Плевнелиев, посочват от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава е поел ангажимент да оповести решението си дали ще се кандидатира за втори мандат в края на юни. „Дотогава всяко твърдение отразява само позицията на своите автори, но не и тази на държавния глава“, подчертават още от президентството

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна