Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тревожни констатации за състоянието на медиите в Турция в доклад на "Фрийдъм Хаус"

В доклад на американската неправителствена организация "Фрийдъм Хаус" относно състоянието на медите в Турция се посочва, че само през месец април тази година в страната са били уволнени 160 журналисти. От изборите на 7 юни миналата година досега 37 пъти е бил забраняван достъпът до уеб-страницата на агенция Доган, а нейни журналисти са били задържани.

В констатациите на "Фрийдъм Хаус" се акцентира върху влошаването на обстановката за работа на журналистите в Турция.

Посочва се, е са били забранени или спрени общо 104 904 уеб-сайта, а само за една година са регистрирани 200 нападения над журналисти, включително и срещу 21 помещения на медии.

Посочва се също, че през този период са спрени два вестника и една информационна агенция, заради техните "сериозни връзки" с мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който в момента живее в САЩ, но е подсъден в Турция.

Специално се отбелязва убийството на сирийския журналист Захир Ал Шеркат. Срещу 12 турски журналисти пък са повдигнати обвинения за "обида към президента".

Като най-драстичен случай е посочен съдебният процес срещу главния редактор на вестник "Джумхуриет" Джан Дюндар и кореспондента на изданието в Анкара Ердем Гюл, които получиха по пет години затвор от съда в Истанбул за публикации, заради които се обвиняват в "разкриване на държавна тайна". В деня на процеса пред сградата на съда срещу Дюндар бе организирано покушение, от което по щастлива случайност той остана невредим.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна