Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 на сто от българите страдат от хронично бъбречно заболяване, хипертониците се увеличават

12 на сто от българите страдат от хронично бъбречно заболяване. Българската лига по хипертония организира днес кампания за откриване на симптомите и справяне с една от причините за нарушаване на бъбречните функции - високото кръвно налягане.

Броят на хипертониците нараства, посочва проф. Емил Паскалев - председател на Българското нефрологично дружество:

Хипертонията е един световен здравен проблем, тъй като тя се превръща в пандемия, както и захарният диабет, т.е. ангажира цялото човечество с непрекъснато нарастване броя на пациентите. Но, ако за разлика от диабета, този темп не е така изразен, то при хипертонията е по-силно изразен и броят на хипертониците е много по-голям.

В световния ден на хипертонията, от 10:00 до 16:00 часа, в 11 града от страната, на публични места ще бъдат разположени пунктове за изследвания:

Ще им се измери кръвно налягане, ще им се определи ритъм на сърдечна дейност, ще им се дадат възможности, като материали, които те трябва да четат там. Ако някои от тези хора установят някои свои характеристики, те ще бъдат насочени за преглед и съответно, ако състоянието е по-сериозно - за хоспитализация, установяване на състояние на бъбречна функция веднага, каза проф. Паскалев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна