Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Бъчварова, Екатерина Захариева и Сотир Цацаров на посещение в ЕК

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на правосъдието Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров са на посещение в Европейската комисия във връзка с изискванията на Брюксел за реформи в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Екатерина Захариева, Румяна Бъчварова и Сотир Цацаров ще се видят със заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс и с комисаря по правосъдието Вера Йоурова, които отговарят за мониторинга по правосъдие и вътрешни работи. 

Срещата е по искане на българската страна, но от Еврокомисията потвърждават единствено, че основна тема е Механизмът за сътрудничество и проверка. Институцията се въздържа публично да коментира конкретни въпроси по механизма с аргумента, че крайната оценка за резултатите се публикува всяка година в нейните доклади.

Представители на българската съдебна и изпълнителна власт редовно провеждат технически срещи с чиновници от Комисията по текущото изпълнение на поетите ангажименти, но рядко това се случва в такъв формат като днешния.

В последния си доклад ЕК поиска от българските управляващи бързи промени в Закона за съдебната власт, нов антикорупционен закон за хората на висши държавни постове, независим анализ на прокуратурата и ефективни присъди за хора от организираната престъпност. Мисията на европейските експерти за анализ на държавното обвинение се очаква да пристигне у нас до края на май. Следващият доклад на Комисията ще бъде през януари догодина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна