Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има вероятност за локални поройни наводнения

Снимка: БГНЕС

Във вечерните часове днес и утре има вероятност за локални поройни наводнения, предупреждава екоминистерството, което от днес е активиранло оперативното си звено, както и звената към басейновите дирекции в Плевен, Пловдив и Благоевград. Повечето от наблюдаваните реки са около праговете за високи води. Очакват се по-значителни повишения в целите водосбори на Места и Сторума, както и в горното течение на Янтра.

Проверки на 16-те регионални екоинспекции показават намаляване на замърсените участъци по реките - съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков:

Замърсяване с отпадъци по речните корита и скатовете до деретата, които са през 2016 г., са основно акцентирани в малките населени места. Това е масово явление. Много е важно да има и промяна в манталитета, в мисленето, но факт е, че се намаляват и ако продължава по този начин тази контролна дейност, адекватните действия на общините, аз мисля, че до десет години нерегламентираните сметища покрай реките, ще останат в историята



 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна