Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на 8 или 9 партии влизат в новия парламент на Кипър в резултат на днешните избори

| обновено на 22.05.16 в 18:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дясноцентристката партия “Демократичен сбор” (ДИСИ) и основната опозиционна партия – лявата АКЕЛ, събират най-много от дадените от кипърските избиратели гласове днес за нов парламент. 

Дясната ДИСИ води във вота, като според различните агенции тя печели от 29.5% до 34%, а лявата АКЕЛ я следва с резултати от 25% до 29%. Според данните от първите екзит-полове в новия парламент влизат представители на 8 или 9 партии, като досега те бяха 6.

През деня Кипър гласува в 11-те парламентарни избори след получаването на независимостта си през 1960 г. и в първите след приключването на 3-годишната възстановителна програма с тройката международни кредитори.
За 56-те места в Камарата на представителите се състезаваха 493 кандидати.

Вотът премина със сравнително ниска активност, като до края на изборния ден в 18 часа пред урните се явиха 67,37% от гласоподавателите. За сравнение на предишните парламентарни избори през 2011 г. по същото време техният брой е бил 71.5%. 
Високият дял на въздържалите се потвърждава предварителните очаквания и се тълкува като “протестен вот” заради нерешения Кипърски въпрос и социално-икономическите трудности в резултат на кризата в Кипър.

По-рано в неделя президентът Никос Анастасиадис и всички партийни лидери призоваха кипърците да излязат да гласуват, тъй като въздържането им не е в полза на демокрацията.
Тези, които откажат да упражнят правото си на глас, не трябва да се оплакват в деня след това, подчерта президентът.

Според лидера на управляващата сега ДИСИ Авероф Неофиту обществото гласува за стабилната перспектива за Кипър, за да го изгради по-добър, без окупация и със здрава икономика. Лидерът на АКЕЛ  Андрос Киприану пък изрази надежда, че понеделник ще бъде нова отправна точка за Кипър и кипърския народ, както по отношение на Кипърския проблем, така и за социално-икономически проблеми.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис заяви още, че веднага след завръщането си от Истанбул и Атина, където той ще бъде в началото на следващата седмица, независимо от резултата от изборите, той ще търси допирни точки и консенсус с партиите по всички важни въпроси - свързаните с националния проблем за обединяването на страната, административната реформа, здравната реформа или други проблеми. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна