Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шойбле: Окончателно одобрение за облекчаване на дълга на Гърция може да има едва след 2 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кредиторите на Гърция от Еврозоната се съгласиха на дългосрочно облекчаване на нейния външен дълг. Финансовите министри направиха компромиса късно снощи в Брюксел.

За първи път Еврогрупата начело с Германия признаха, че дългът на Гърция, който възлиза на близо 180% от БВП, трябва да се разсрочи. Досега Берлин и още няколко членки на Еврозоната твърдяха, че ако Атина прилага ефективно реформите за икономически растеж, тя ще може сама да си плаща вноските по заемите. МВФ обаче е на обратното мнение, припомни европейския заместник - директор на фонда Поул Томсен:

Приветстваме, че сега всички страни признават гръцкия дълг за необслужваем.

Гръцкият финансов министър Еуклид Цакалотос не скри задоволството си:

Това е важен момент за Гърция. Имаме основания за оптимизъм, че това е началото на края на порочния кръг от рецесионни мерки за страната. Така инвеститорите ще имат ясна перспектива да влагат пари в Гърция, за да обърне нова страница.

Дълговото облекчение бе основно предизборно обещание на премиера Алексис Ципрас. Германският финансист №1 Волфганг Шойбле обаче подчерта, че окончателно одобрение за облекчаване на дълга може да има едва след 2 години:

През 2016 решаваме необходимото за 2016. Ако през 2018-та има нужда от решения, ще ги вземем тогава. Трябва да вземем предвид моралния риск – за някои може да се окаже трудно да продължат с реформите, а предстоят и избори. Всеки, който предварително настоява за облекчаване на дълга, не познава проблемите на Гърция. През следващите 10 години, тя и без това не е задължена да плаща никакви лихви по европейските програми.

След гласуваните съкращения на разходите от гръцкия парламент снощи, кредиторите дадоха „зелена светлина“ за поредния спасителен транш от 10,3 милиарда евро по програмата за запазване на южната ни съседка във валутния съюз.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна