Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия се надява на сътрудничество със САЩ за освобождаването на Рака

Михаил Богданов
Снимка: Николай Кръстев - кореспондент на БНР в Москва

Русия се надява на по-тясно сътрудничество със САЩ за освобождаването на Рака в Сирия. Това обяви пред БНР заместник-министър на външните работи на Русия Михаил Богданов. Според него общата борба срещу международния тероризъм трябва да е максимално ефективна. Той беше в Казан, столицата на Татарстан за участие във форума "Русия-Ислямски свят".

Ежедневно министерствата на външните работи и на отбраната на Русия и САЩ са в контакт и върви процес на обмен на информация. Според специалния представител на руския президент за Близкия изток и Северна Африка и заместник-министър на външните работи на Русия Михаил Богданов Москва се надява на по-тясно сътрудничество с Вашингтон по освобождаването на град Рака в Източна Сирия, превърнал се отдавна в център на радикалната групировка "Ислямска държава". Това каза той пред БНР в кулоарите на срещата "Русия-Ислямски свят", провеждаща се в Казан, столицата на Татарстан.

СнимкаОсвен това, руският заместник министър на външните работи се изказа и за възобновяването на замразените междусирийски преговори в Женева, подчертавайки, че за това е необходима политическа воля от всички страни в този процес. Според Москва би било добре да има една делегация от страна на сирийската опозиция в преговорите с правителството в Дамаск, но засега обаче няма създадени условия за това.

В същото време в Москва заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков обяви пред Федералното събрание на Русия, че Западът продължава да притиска Башар Асад, обвинявайки Сирия в нарушение на Конвенцията по забрана на химическото оръжие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна