Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глоба от 50 до 5 хил. лева ще се налага за бране на липов цвят в Дупница

Глоба от 50 до 5 хил. лева ще се налага за бране на липов цвят в Дупница, според специално издадена от кмета на града инж.Методи Чимев заповед, съобщиха от администрацията. Забраната да се бере и уврежда декоративната растителност по парковете и в зоните за обществено ползване е в сила до приключване на цъфтежа на дърветата. 
При ползване на лечебни растения по начин и със средства, които водят до увреждане на находищата им, ще се налага глоба до 3 000 лева или с имуществена санкция до 5 000 лева, пише в заповедта. Зачестили са посяганията и новозасадени фиданки, особено на тези, които в момента се садят по проекта "Зелена и достъпна градска среда", коментираха от общината. През миналата 2015 год. контролното звено към кметството е съставило 14 акта на нарушители с наложени финансови санкции по 50 лева и конфискация на набраната липова маса.
От близо 10 години и в Кюстендил брането на липов цвят се забранява от 1 юни до приключване на цъфтежа. Забраната е за парковете, зелените площи, тротоарите, вътрешнокварталните градинки и междублоковите пространства. Това възпира най-вече ромите, които опитват да атакуват дървета по периферията. За забраната градоначалникът Петър Паунов се основава на чл.44, ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл. 9, чл.42, чл.46 и чл. 62 от Закона за лечебните растения и на наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на общината. Санкцията при нарушение е до 500 лева за първи път, за рецидив - много по-висока. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени