Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франсоа Оланд и Ангела Меркел положиха венец в памет на загиналите в битката при Вердюн

Снимка: БТА

Църковен звън огласи цялата област на Вердюн по повод 100-годишнината от най-дългата битка по време на Първата световна война, отнела живота на 163 000 френски и 143 000 немски войници.

Главната възпоменателна церемония се състоя в костницата при Дуаомонт, в която  участие взеха президентът на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел. На нея присъстваха и председателите на Европейската комисия Жан-Колд Юнкер и на Европейския парламент Мартин Шулц.

По-рано през деня френският президент и германският канцлер посетиха германското военното гробище в Консанвоа, където са погребани над 11 000 войници. Заедно с четири германски и френски деца, Оланд и Меркел положиха венец в памет на загиналите.

Само тези, които знаят миналото, могат да изведат поуки, за да изградят по-добро бъдеще, подчерта по време на речта си в кметството на Вердюн Ангела Меркел.

Вердюн е там, където Европа изгуби себе си преди 100 години. Но това е и град, който може да бъде поцинкован, защото събира в едно мира и приятелството между Франция и Германия. И духът на Вердюн ще живее  вечно!, заяви от своя страна Франсоа Оланд, който определи присъствието на Меркел като символ на страдание и на надежда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна