Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради Великобритания словашкото председателство на ЕС бави представянето на приоритетите си

Словашкото шестмесечно председателство на Европейския съюз ще забави оповестяването на приоритетите си заради референдума за членството на Великобритания. Това обяви в Брюксел премиерът на Словакия Роберт Фицо. Той се срещна се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след което заяви:
 
Ще приемем нашите приоритети едва след 30 юни, защото преди това ще има референдум в Обединеното кралство, който може да окаже влияние. Както казваме в Словакия, човек си прави планове, а Бог ги променя. За всички най-добре би било Великобритания да остане в ЕС. Но като прагматични политици, трябва да имаме предвид възможността за нейното напускане. Аз съм непоправим оптимист, може да бъркам, но вярвам, че гражданите на Обединеното кралство ще решат да останат.
 
Фицо увери, че противопоставянето му на квотите за бежанци, които Словакия обжалва в съда на ЕС, няма да попречи на работата по приемането на бъдещо законодателство в сферата на миграцията. От своя страна Жан-Клод Юнкер отбеляза:
 
Поисках от Роберт да бъде много про-европейски лидер на Съюза пред следващите 6 месеца и той обеща да го направи и аз нямам съмнение в думите му.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна