Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ денонощие напрежение в "Ботунец"

Снимка: БГНЕС
В столичния квартал "Ботунец" има напрежение второ денонощие след сбиване между ромско и българско семейство. Близо 300 души от квартала протестираха снощи с искане нападателите да бъдат задържани от полицията. Подробности по случая и разследването се очакват по-късно днес.

Саморазправата между двете семейства е станала в сряда, тази седмица, когато съседи са направили забележка на шумна компания в един от блоковете. В последствие скандалът е прерастнал в побой, разказват очевидци.

Директорът на Пето РУП в София комисар Николай Василев обясни, че първоначалният сигнал, постъпил в полицията, е бил за скандал между живеещите в два съседни апартамента:

Криминално проявени лица са празнували освобождаването от затвора на едно от лицата. Вдигали са шум, било е след 22 часа. Има обаждане по телефона за нарушаване на нощната тишина. Направили са им забележка. От доста голямото количество изпит алкохол са нападнали хората, които са им направили забележката. Оттам нататък се е развил конфликтът, който прерастна след това в сряда вечерта в шествие. Вчера вечерта също.

Към момента не е ясен точният брой на пострадалите. Комисар Василев обясни, че заподозрените за побоя са не по-малко от трима. Те обаче все още не са задържани, тъй като разпитите продължават.

Хората от "Ботунец" са се заканили, че протестите ще продължат, докато нападателите не бъдат задържани. Заради протестите в квартала има засилено полицейско присъствие. Местните настояват за улично осветление и повече полиция в квартала.

Кметът на район "Кремиковци" Ивайло Панев уточни, че 80% от осветлението в квартала вече е възстановено, а видеонаблюдение засега няма:

Протестите бяха масови и включваха участници и представители на всички етноси и казваха, че никой не бива да се заиграва с етническата карта. Проблемът тук, този инцидент не е етнически, а битов.

Директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов уточни, че вече е образувано досъдебно производство и се издирват няколко човека. По информация на "Хоризонт" полицията издирва за нападението двама братя, които са криминално проявени.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна