Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детски ромски фестивал бе открит във Велико Търново

Снимка: Катя Чорова

Над 2 хиляди ученици от сто училища в страната, които изучават ромския фолклор, участват в 13-ия  Детски ромски фестивал "Отворено сърце", който започна днес във Велико Търново.

С изпълнение на победителя в "България търси талант" Томас Томов бе открит фестивалът, в който участват деца  от различен етнически произход. Три дни те ще представят фолклора и занаятите на българи, турци и роми, каза Теодора Крумова от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".
Целта на фестивала е да покаже, че децата могат да бъдат заедно, че когато те общуват показват богатството на своята култура, те са толерантни, те нямат проблеми помежду си и най-голямата цел на фестивала е да даде  един добър урок на възрастните затова как можем да живеем заедно.

С танци в концертната програма и ателие за икони участват  децата от основното училище в село Селановци, област Враца, водени от директорката Петя Русинова:
В Селановци децата са 47 процента роми и 53 процента етнически българи. За наша радост проблемът на интеграцията е в миналото и ние сме тук заради купона, заради фестивала, а не защото демонстрираме процес на интеграция, той отдавна е приключил.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени