Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според здравната инспекция, водата край Лозенец е чиста и годна за къпане

Снимка: Сияна Спиридонова

Водата край Лозенец е чиста, показват резултатите от взетите от здравната инспекция проби. Твърденията, че има замърсяване, влияят негативно на сезона, са категорични местните. Данните на здравната инспекция бяха оповестени пред събралите се в курортното село хотелиери, ресторантьори и туристи. Кметът Мария Василева е категорична, че взетите преди два дни проби не показват отклонения.

Няма наличие на бактерия ешерихия коли, ентерококи. Водата е чиста, годна е за къпане. Няма причина туристите да се тревожат .

А туристи има и в момента в Лозенец.

Всяко лято гостувам, от 12 години, много съм доволна и затова искам да ги подкрепя.

Причина за своеобразното събрание днес бе репортаж по една от националните телевизии, в който се твърдеше, че водата край Лозенец е мръсна. Това е тенденциозно, смята хотелиерът Таня Желязкова.

Не може в началото на сезона някой да излезе без никакви реални данни и да каже, че Лозенец е рисков плаж.

Ресторантьорът Георги Тодоров добави, че подобни твърдения водят до отлив на туристи.

Мои колеги хотелиери имат вече отменени десетки резервации.

Кметът на Царево Георги Лапчев е категоричен, че резервоарът, който се изгражда към пречиствателната станция ще гарантира чисто море и няма да има замърсяване на водата, каквото се случи инцидентно през миналото лято.

Почти денонощно се работи по този обект. Реални са шансовете преди откриването на същинския летен сезон това съоръжение да функционира.

От Сдружението на местния бизнес в Лозенец изработват сайт, на който ще качват резултатите от ежеседмичните проби на водата, ще наемат и независима лаборатория.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна