Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много жертви на обстрел в град Алепо

Сирийската армия е навлязла в провинция Рака

| обновено на 04.06.16 в 17:38
Снимка: БТА

Над 40 души са загинали, а около 100 - ранени при обстрел в сирийския град Алепо, съобщи Руският център за наблюдение на примирието в Сирия. Сред жертвите има както цивилни, така и служители на реда. От центъра твърдят, че обстрелът е дело на джихадисти от групировката Джебхат ан-Нусра, смятана за сирийския клон на Ал-Кайда. При обстрела е разрушен полицейски участък и много сгради.  

От центъра съобщиха още, че над две хиляди джихадисти са се събрали в северен квартал на Алепо и са започнали офанзива срещу силите на режима. Според руските военни в боевете участват екстремисти от различни групировки, включително т.нар. умерена опозиция и турски войници. 

Междувременно сирийската армия прекоси границата на провинция Рака за първи път от 2014 г., обяви Сирийският център за наблюдение на човешките права. Напредването на сирийските войници е част от подкрепената и от Русия офанзива срещу бойците на "Ислямска държава". 

Град Рака, който е и централният в провинцията, се смята за столица на екстремистите в Сирия, както е Мосул в Ирак. Силите за сигурност в двете държави се стремят да си възвърнат контрола над ключовите градове, за да опитат да унищожат обявения от "Ислямска държава" халифат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна