Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: В България, образованието не се справя с нуждите на икономиката

Снимка: Катя Чорова

Според еврокомисар Кристалина Георгиева  в Европа, но особено в България, образованието не се справя с нуждите на икономиката. По думите й Евросъюзът   може да помогне с анализи и финансиране, но решаването на проблем а е в ръцете на самата държава:
В България все повече се сблъскваме с проблема да имаме много образовани хора, които да не могат да си намерят работа. България е на второ място след Белгия по несъответствие между това, което произвежда образованието и се предлага на пазара на труда и това, което се търси на пазара на труда. 14% от висшистите не могат да си намерят работа, следователно университетите са произвели безработни.  Ние знаем, че са тревожни тенденциите от гледна точка на грамотност на нашите деца. За съжаление се оказахме на последно място в класациите по четене, по смятана. А в същото време имаме другия парадокс, че наши деца печелят олимпиади най-редовно. Т.е имаме отлично представяне в елитни условия, но като цяло не се справя с нуждите на нашата икономика. За да се реши този проблем, трябва България много сериозно да се отнесе към две неща: да се отделя внимание на образованието на учителите, на тяхното място в обществото. Не само пари трябват, трябва отношение, но второто е много по-важно, да вържем образованието с нуждите на живота. 
каза еврокомисар Кристалина Георгиева пред журналисти в Елена. Тя е във възрожденския град за среща на потомците на прочутия Кършов род, от който произхожда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна