Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори тур в надпреварата за президент в Перу

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентските избори в Перу изправят един срещу друг 41-годишната Кейко Фухимори, лидер на популистката дясноцентристка партия "Народна сила", и десния Педро-Пабло Кучински.

Кейку е дъщеря на бившия президент на страната, етническия японец Алберто Фухимори, който сега е в затвора заради корупция, злоупотреба с власт и нарушаване на човешките права. В Перу кланът Фухимори все още е синоним на власт и икономическо благосъстояние. Когато през 2011 г. Кейко се кандидатира за президент, тя призна някои грешки, допуснати от баща ѝ, като например принудителното стерилизиране на перуанките с цел контрол над раждаемостта. Тогава тя пое ангажимента да спазва правовата държава и правата на човека, ако стане президент, но така и не спечели доверието на съгражданите си.

Опонентът ѝ 77-годишният Педро Кучински е бивш банкер от Уолстрийт и е работил също така в Световната банка. Той е привърженик на свободния пазар, но иска да намали данъците, за да съживи икономиката, и да съчетае частните и държавните инвестиции, за да създаде милиони работни места. Кучински е братовчед на френския режисьор Жан-Люк Годар, а съпругата му е братовчедка на американската актриса Джесика Ланг.

Обществената подкрепа за двамата е с минимална разлика.

На избори през април бяха избрани 130-те депутати от еднокамарния парламент на Перу, в който мнозинство спечели партията на Кейко Фухимори. Перуанският университетски преподавател, историкът проф. Хосе Луис Ортего, сподели в интервю за "Хоризонт", че социолозите са разделени в прогнозите си чия ще е победата:

Вече се прокрадват опасения, че ако Фухимори спечели изборите, то Перу ще стане несигурна държава. И причината за това ще са компромисите, които тя ще трябва да прави към кръговете, подкрепилия на изборите и свързани с управлението на баща й.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени