Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Големинов на 60 години

Снимка: Нели Гаврилова

Превъзходен пианист и един от най-оригиналните съвременни композитори. Като мнозина представители на съвременната музикантска творческа гилдия прекарва дълги години извън родината си, учи, асимилира различни култури, музицира с успех; изпълняван е - с успех - от известни музиканти в Европа и Америка. Намира, обаче, родината за подходящото място да осъществява творчески идеи; място, лишено от напрежението на обременеността с тежко музикално наследство.
Пореден Големинов, пътищата му в каква степен се различават или сливат с тези на бащата? Как се проектира индивидуалността върху огромните възможности за глобален обмен на идеи, влияния, традиции, колорит? Доколко е важна и какво означава днес националната специфика на дадена музикална култура и кои са носителите й? Пианизмът каква роля играе върху творчеството: от една страна дава на твореца Големинов достатъчно свобода да осъществи върху клавиатурата собствените си идеи. От друга, обаче, какво ще донесе  бъдещето?
Много въпроси ще бъдат отправени към Михаил Големинов: изключително интересен, аналитично мислещ и същевременно, емоционален събеседник. Ще звучи негова авторска музика.
Ще слушаме и музика - от Бах до наши дни - изпълнена от брилянтния пианист Михаил Големинов, който умее с желязна логика да укроти бликаща емоционалност.

7 юни, от 19.30 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна