Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хилъри Клинтън вече има достатъчно делегати за номинацията на Демократическата партия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според преброяване на Асошиейтед Прес Хилари Клинтън вече разполага с достатъчно делегати, за да стане първата жена на бюлетината за президент на голяма партия. Клинтън вече разполага с подкрепата на 2383 делегати, колкото са необходими, за да спечели партийната номинация на конгреса на демократите през юли, по данни на АП. В това число влизат 1812 делегати, спечелени на първичните избори и партийните събрания, както и 571 суперделегати - видни партийни фигури, които гласуват самостоятелно на самия конгрес.

От своя страна, въпреки математически нулевите си шансове да стане номинация, другият демократ в надпреварата Бърни Сандърс продължи да се състезава до последно. Една от целите му е да покаже, че има достатъчно подкрепа за идеите си и така да повлияе на новата платформа на демократите.

Междувременно, със заклеймяване поведението на вероятния си кандидат, лидери от редиците на републиканците изпратиха сигнал за нови противоречия. Доналд Тръмп заяви неведнъж, че съдия по дело срещу него за измама няма да е безпристрастен, заради етническото си потекло.

Според милиардера съдия Гонзало Куриел не може да е безпристрастен, защото родителите му са родени в Мексико и така той може да се повлияе от идеите на Тръмп за изграждане на стена с Мексико. Куриел е съдия по едно от делата срещу университета на Тръмп, при което ишците твърдят, че са били обект на фалшиви обещания за  научаване тайните на успеха в търговията с недвижимо имущество. Тръмп поддържа тезата, че студентите там са били доволни от курсовете.

Губернаторът на Охайо Джон Кейсик коментира в Туитър, че изказванията на Тръмп са безцеремонно погрешни. Кейсик добавя, че Тръмп е нужно да се „извини на съдия Куриел и да се опита да обедини страната.“ Бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич намекна, че е крайно време предполагаемият президентски кандидат да започне да се държи като потенциален лидер на Съединените щати.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна