Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще започне изпълнението на схеми по ОП "Развитие на човешките ресурси" за над 106 млн. лв.

Заради недостига на средства за наемането на лични и социални асистенти по операцията "Независим живот", част от общините ще получат допълнително финансиране над предварително определения максимален бюджет. За целта ще бъде разработена методика за оценка на нуждите. До края на годината ще започне изпълнението на схеми по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за над 106 милиона лева.

Със средствата от Брюксел, бизнесът от различни сектори ще може да повиши уменията на вече заети, да обучи безработни, като ги наеме впоследствие на работа. За първи път ще започне иновативна схема, в която работодателите сами ще определят периодите, в които ще правят обученията на служителите. По този начин сезонните производства ще могат да планират дейностите по обучение.

Петдесет милиона лева се заделят за ваучерна схема, за надграждане на компетентностите, но този път целевата група ще са заети с ниско или средно образование. Те са най-уязвими от загуба на работно място и срещат големи трудности при прехода към нова работа. Нова операция за пет милиона лева ще подготвя бъдещи предприемачи. Те ще получават обучение и помощ да разработят жизнеспособни планове, да добият умения за управление на бизнеса, ще бъдат насочени и към леснодостъпни кредитни схеми, предоставени от ОП "Човешки ресурси". Новите предприемачи ще могат да разчитат и на допълнителни консултации в стартовия период на своята дейност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна