Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Великобритания започват празненствата за официалния рожден ден на Елизабет II

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Благодарствен молебен по повод 90-ия рожден ден на британската кралица ще бъде отслужен днес в лондонската катедрала „Сейнт Пол“. Ще присъстват членове на кралското семейство, включително съпругът на Елизабет II – херцогът на Единбург, който точно днес навършва 95 години.

Премиерът Дейвид Камерън ще прочете откъс от Библията, а известният британски естественик сър Дейвид Атънбъро, който също навърши 90 години, ще поднесе текст от автора на „Мечето Падингтън“ Майкъл Бонд. Британският монарх и популярният детски герой имат нещо уникално общо – и двамата имат по два рождени дни.

Елизабет, която навърши 90 години през април, по-късно ще даде обяд на високопоставени гости в Бъкингамския дворец.

С църковната служба се поставя началото на тридневни тържества по случай официалния рожден ден на кралицата, който е в събота, когато ще се проведе традиционният военен парад. Парадът ще приключи с появата на кралското семейство на балкона на Бъкингамския дворец, за да наблюдава шоуто на кралските военновъздушни сили. В неделя кралицата ще бъде домакин на улично парти за 10 000 души за отбелязване на нейния патронаж на над 600 организации във Великобритания и общността на нациите.

Независимо от рождената си дата, британските монарси празнуват в началото на юни, когато през 18 в са се провеждали рицарски турнири в чест на краля.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна