Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С пленарна сесия в София завършва българското председателство на ПСЮИЕ

| обновено на 11.06.16 в 12:12
Снимка: БГНЕС

Новите реалности и споделените перспективи пред страните от Югоизточна Европа обсъждат участниците в Третата пленарна сесия на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Сесията, в която участват парламентаристи от 12 страни, беше открита от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Тя е председател на Асамблеята. Темата, която е определена за дебат на днешната пленарна сесия е "20 години Процес за сътрудничество в Югоизточна Европа: Регионът - нови реалности и споделени перспективи".

Тази тема дава възможност за равносметка за изминалия път, да дебатираме какво постигнахме до момента, кои са предизвикателствата и нерешените въпроси пред нас, които да бъдат акцент по време на председателството след София.

Цецка Цачева подчерта, че през изминалите години Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа е натрупал богат опит, а от 2014 г. успешно функционира и неговото парламентарно измерение. Заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов заяви:

България пое председателството на организацията с решимост да продължи взаимното сътрудничество в различни сектори и предоставяйки платформа за развитие в региона. През миналата година, която беше белязана от безпрецедентни предизвикателства, ние съсредоточихме усилията си за постигане на резултати в три ключови области - свързаност, спиране на миграционните потоци и свобода на медиите и изразяването.

С Пленарната сесия на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в София завършва българското председателство на организацията. Сред приоритетите на българското председателство бяха енергийната и транспортната свързаност на държавите от Югоизточна Европа, синхронизирането на законодателствата на националните парламенти с правото на Европейския съюз, както и миграционните процеси с оглед необходимостта от законодателна рамка по отношение на миграцията и борбата с тероризма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна