Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободни места за лекари в област Кърджали, но желаещи няма

Снимка: архив
900 лева месечно предлага общината в Ардино, за да привлече общопрактикуващи лекари. Сумата е идентична с тази, която дава Здравната каса за работа в неблагоприятни райони. Поради липсата на кандидати, половината практики в област Кърджали от години стоят незаети. Местното бюро по труда обяви 15 свободни места за лекари, но желаещи няма.

Най-осезаема е липсата на лекари в община Крумовград. Свободни са 14 практики - 10, от които в селата. Въпреки многото обяви кандидати няма, казва кметът на Крумовград Себихан Мехмед:

В момента трудно намираме лекари. Радваме се на тези, които се задържат при нас, имаме големи населени места, които са незаети. Ние все очакваме някой а откликне на нашите покани да дойде, но уви.

За да привлекат лекарите общините предлагат различни бонуси. Такъв е случаят в Ардино, където вече има 2 запитвания за свободните места. Кметът Ресми Мурад заяви:

Ще дадем допълнително бонус-подпомагане, колкото дава НЗОК за неблагоприятните практики. Касата дава 900 лева на месец, община Ардино ще даде още толкова. И само символичен наем на медицинския кабинет.

Според Световната здравна организация на Европа ще са необходими 8 милиона медицински работници до 2020 г. В района на Кърджали липсата на лекари - специалисти ще се усети до 10 години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна