Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева: Все още има време за промяна в Националната стратегия за научните изследвания

Снимка: БГНЕС

Все още има време за промяна в Националната стратегия за научните изследвания, обяви министърът на образованието Меглена Кунева. По време на обсъждането тя обясни целта на проекта:  

Държава на обществени предизвикателства като например социално предприемачество, въвеждане на информационни технологии на всички нива. Когато говорим за младите учени, това, което мен ме притеснява в страната, включително и по отношение на предучилищното и училищното образование. Ние всъщност имаме едно цяло липсващо поколение, да го кажа така и това е много важно в един и същи момент ние да имаме учени с голям опит и средното поколение, и най младите, за да може да стане естественото предаване от поколение на поколение.

Стратегията има за цел по-голям процент от БВП да отива за наука, както и привличането на повече млади учени в работа по проекти.

Заместник-министърът на образованието проф. Иван Димов обясни в интервю за "Хоризонт", че идеята на промените е да се стартира ос 1 от Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", която е изключително важна за научната общност и и ще позволи сериозни инвестиции в тази сфера.

Новото е изборът на основните научни приоритети, които България трябва да следва. Тези приоритети, в голяма степен, пасват на научните планове на основните научни институции в България на университетите, които се занимават с научно-изследователска дейност, заяви проф. Димов.

Той допълни, че и в оперативната програма, и в много други дейности има специални условия за привличане на млади хора. Очакванията на министерството са много от тях да се включат с проекти по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна