Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов откри обновената с евросредства компресорна газова станция "Петрич"

България вече има достъп до втечнен газ и ще може да дава алтернативни на руските доставки

Соро ще е възможна и виртуална търговия с Гърция

Снимка: БГНЕС

България вече има достъп до втечнен газ и ще може да дава алтернативни на руските доставки. Чрез откритата днес от премиера Бойко Борисов модернизирана компресорна станция в Петрич от Гърция по съществуващия газопровод можем да получаваме по 3 милиона кубически метра газ на ден. Това на практика е първата физическа възможност за разнообразяване на доставките на газ за пазара в България. Това става възможно чрез обновената с евросредства компресорна газова станция "Петрич". При откриването на съоръжението премиерът Бойко Борисов обобщи:

Това са двата крана, които гарантират, че България повече няма да остава на студено. Инвестирали сме си пари, подобрили сме си газопреносната система, най-съвременно сме я направили, така че във всички посоки да може да се движи газ, така че от европейския газов хъб "Балкан" да стига и през Гърция, Италия, и за Македония, а защо не и в Албания. Ние сме си свършили нашата работа и се надяваме и другите да си я свършат.

Той допълни:

При тази инфраструктура, която изградихме, с тези комресорни станции, с тези капацитети и мощности никой няма полза да заобиколи България повече. Всеки друг маршрут е десетки милярда евро или долари, или рубли, който както иска да го смята. Ние сме си свършили нашето домашно и чакаме сега европейския газов хъб "Балкан“ да действа и да разпределя за региона газ.

На церемонията освен министър-председателят присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, изпълнителният директор на Булгартрансгаз“ Георги Гегов, посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, според когото това е решаваща стъпка към българската диверсисфикация и енергийна независимост и един категоричен напредък за България.

Всеки един лев, инвестиран в модернизацията на нашата транзитна мрежа, е инвестиция в сигурността на доставките, посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която припомни, че досега са модернизирани и въведени в експлоатация 4 комресорни станции, а инвестицията е на стойност 22 млн. лева:

Всеки един лев, инвестиран в модернизацията на нашата транзитна мрежа, е инвестиция в сигурността на доставките, инвестиция, която е насочена към реализиране на нашия основен преиоритет, а именно диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

Очаква се скоро да могат да бъдат сключвани и виртуални сделки за доставка на газ. Става въпрос за възможността да се договорят количества газ от Гърция, но да не се пренасят физически до България, а да остават за ползване там, а минаващите през България за Гърция руски доставки да се ползват у нас, като се приспадат количествата.


.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна