"Остерия франческана" на майстор-готвача Масимо Ботура в Модена зае първото място в класацията на 50-те най-добри ресторанти в света за 2016 г., обявена на церемония в Ню Йорк. Миналата година Ботура остана втори в класацията, но сега детронира испанския "Ел Селер де Кан Рока" в Каталуния, който тази година остана на второ място. Трети е нюйоркският "Илевън Медисън парк".
Французойката Доминик Крен, чийто ресторант "Ателие Крен" е в Сан Франциско, стана "най-добрата майстор-готвачка в света". Миналата година тази титла спечели друга французойка - Елен Дароз.
Французинът Пиер Ерме стана най-добрият сладкар в света.
Френският шеф Ален Пасар и ресторантът му "Арпеж" в Париж получиха наградата за цялостни постижения.
В класацията попаднаха ресторанти от 23 държави на шест континента. Половината от тях обаче са в Европа.