Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Петров: Икономиката ни може да достигне 3% ръст

Любен Петров
Снимка: БГНЕС

При нормална политическа обстановка у нас, е възможно  и през тази година, подобно на миналата, българската икономика да постигне 3 на сто ръст. Това прогнозира заместник-министърът на икономиката Любен Петров на конференция, посветена на износа. Индустрията продължава да произвежда най-много продукти за експорт.  


Според Петров, страната ни може да възстанови добрите си експортни позиции в страни, където те вече са загубени, но затова е необходимо бизнесът да се обедини и да работи по-активно:
В държавите от бившия Съветски съюз, когато отидете и кажете някои знакови български марки, те предизвикват в хората възхищение.

Макар и добър, икономически ръст от 3 на сто не е достатъчен, посочи министърът. По думите му, правителството поставя особен акцент върху райони като Северозападна България, където има нужда от сериозни инвестиции.

Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски посочи, че от 2009 година досега, с малки изключения през 2014-а, износът от България непрекъснато нараства. Непрекъснато нараства в частност и експортът към страните членки на ЕС: 
За сметка на износа за трети страни.

Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция е Белгия са основните страни-партньори на България от Евросъюза. Извън него страната ни изнася най-много в Турция, Китай, Сърбия, Русия и Македония.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна