Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки Мун призова страните от ЕС да спазват човешките права на мигрантите

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова страните от ЕС да спазват човешките права на бежанците и мигрантите. На среща в Брюксел с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер той обсъди и преговорите за обединението на Кипър.

Бан Ки Мун заяви, че разбира политическите опасения от идването на бежанците в Европа, но поиска от държавите да въведат възможности за законна миграция:

Ние очакваме да се спазват човешките права и достойнство на бежанците и мигрантите. Също така очакваме да се изкорени ксенофобското и омразно отношение към тези хора. Страните-членки на ЕС трябва да разберат ценния принос, който могат да имат бежанците и мигрантите за техните общества.

Генералният секретар на ООН призова лидерите на Република Кипър и Северен Кипър да постигнат споразумение преди края на годината. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер допълни:

Горещо им препоръчвам да приключат този процес преди края на мандата на генералния секретар. Това би бил превъзходен подарък за сбогуване.

Остров Кипър е разделен две от 1974 г. след окупирането на северната част от турската армия, като гръцката република е членка на ЕС. В момента текат преговори между президентите Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ за обединението на севера и юга.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна