Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златното момиче" Цветелина Стоянова все още е в тежко състояние

Полицията работи по две версии за падането ѝ от жилищен блок

| обновено на 15.06.16 в 20:40
Цветелина Стоянова
Снимка: БГНЕС


Националната ни състезателка по художествена гимнастика Цветелина Стоянова остава в много тежко състояние. "Хоризонт" научи, че гимнастичката е на командно дишане. За нея се грижи екип на Централната реанимация на болница "Пирогов", както и хирурзи.
През вчерашния ден Цветелина Стоянова е претърпяла тежка операция, наложило се е да бъде отстранен далака й. Има и белодробна контузия и гръбначни травми, които обаче не са увредили гръбначния мозък. Момичето се поставя периодично в така наречената "изкуствена кома", но има моменти, в които е в съзнание. Тя реагира адекватно и изпълнява, препоръките на лекарите. 

Две са версиите, по които работи полицията във връзка с инцидента с 21-годишната Цветелина. Първата е опит за самоубийство. Криминалисти твърдят, че момичето е паднало на краката си, което насочва именно към тази версия. Близки на гимнастичката са разказали пред полицията, че тя е била в депресия. Не се изключва обаче и втората версия – случайно падане. Според разследващи към тази версия насочва фактът, че парапетът на терасата, от която е паднала Стоянова, е нисък и е възможно да се е случило именно това.

Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева заяви в социалните мрежи, че Цветелина Стоянова сама е отказала да участва в Европейското първенство по художествена гимнастика в Израел:


За да се спре със спекулациите, искам да уведомя обществеността, че Цвети по свое желание отказа да участва на Европейското първенство, въпреки усилията на всички да я разубедим – на момичетата, на Ина Ананиева и моите. Също така ѝ беше предложено от треньорите да пътува с нас на Европейското в Израел, независимо че няма да участва, което предложение тя също отказа.


Гимнастичката е била в депресия през последните няколко седмици, съобщи министърът на спорта Красен Кралев след разговор с Илиана Раева. Кралев обяви, че отборът ни по художествена гимнастика е единственият, в който работи и психолог:
Красен КралевВ отбора има психолог, който е неотменно с тях през последните две-три години, така че нямам на този етап някакви основания за упрек към дейността на Федерацията. Момичето се е оплаквало, че не може да спи. Това е бил проблемът, който аз знам. Не се е чувствала добре през последните две седмици, особено след Световната купа по художествена гимнастика и сама е поискала да не участва в последното състезание. Много ви моля да спрат коментари, спекулации, защото момичетата имат нужда да могат да се съберат, да се концентрират, да преодолеят този шок, за да продължат да си изпълняват задълженията. Доколкото знам, те са изразили желание да продължат да се състезават и за Цвети, това е тяхно решение. В момента най-важното е да ги оставим на спокойствие.

Пред "Хоризонт" Нешка Робева коментира инцидента и обвиненията срещу Федерацията по художествена гимнастика. Тя обясни, че депресивното състояние много прилича на предстартова треска, и допълни:


Това е заболяване. Досега в българския спорт такъв случай няма. Това е състояние, което трудно се улавя. Не е във възможностите на един треньор или в неговите знания да улови такова състояние. Трябва да се спре с тези изблици и упреци в интернет, защото нейните колежки са на отговорно състезание. То не може да бъде спряно.

В звуковия файл можете да чуете фрагмент от интервю на БНТ с Цветелина Стоянова.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна