Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От сдружение "Аутизъм Днес" настояват да се създаде регистър на децата аутисти в страната

Снимка: БГНЕС

Сдружение "Аутизъм Днес" настоява да се създаде регистър на децата аутисти в страната. Така родителите се надяват лечението на пациентите с тази диагноза да се поеме от Здравната каса. Сдружението работи по световна терапевтична програма, която се надява да бъде въведена и в столичните детски градини. 

У нас клинична пътека за аутизъм няма. Лечението струва стотици лева месечно, а семействата сами се справят с основната и съпътстващата терапия:

За да се влезе в клинична пътека терапевтичната помощ, която е тяхното лекарство, трябва да се бюджетира. За да се бюджетира, трябва да има бройка, обяснява проблема Владислава Цолова от Сдружението.

За това е необходимо да се създаде регистър, който да уточни броят на децата с аутизъм в България. По неофициални данни, диагнозата се поставя на около 100 деца годишно. За да бъдат приобщени те към социалния живот на обществото, от Сдружението и Столичната община разработват проект за обучение на специалистите - учители, психолози, логопеди и медицински персонал в детските градини в София:

Да знаят как да мотивират детето, да знаят как да се справят с агресивно поведение, да знаят как да потушат изблиците му. Това изисква специално обучение и поддържащо обучение.

Това са и принципите на модерната световна терапия - мотивация за включване в социалния живот на обществото:

Например детето харесва еди какви си бонбони и еди какво си обича да прави. По много професионален начин и много плавно и постепенно то се научава, че за да получава това, което харесва, без което не може, трябва да се държи по определен начин, например да не крещи непрекъснато, да отива в тоалетната, когато му се пишка, казва Владислава Цолова.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна