Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три месеца след терористичните атентати в Брюксел рискът от нови атаки остава

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Заплахата в Брюксел остава въпреки последните арести на заподозрени терористи, заяви пред общественото радио белгийският министър на вътрешните работи Ян Ямбон:
Анализът на националния орган за оценка на заплахата все още е на 3-та степен. Това означава, че вероятността да се подготвя атака все още е голяма. Разбира се, с всеки арестуван терорист рискът намалява. Но степента на заплаха продължава да е на 3-та степен.
От 12 заловени през уикенда при серия антитерористични обиски в Брюксел и други градове само 3-ма остават в ареста, а останалите бяха освободени от съда. 2-ма от тях, според източници на изданието DerniereHeure, са братовчеди на братята-камикадзе Ел Бакрауи, взривили бомби на 22 март в града. Арестуваните белгийци от арабски произход се казват Мустафа и Джауад Бенхатал, отдавна познати на полицията за криминална дейност.
Крайният екстремизъм е концентриран в едно тясно малцинство от определени семейства сред мюсюлманската общност, коментира министър Ян Ямбон:

Знаем много добре къде са връзките и така ни е по-лесно да ги следим, но не мога да разкрия повече поради съдебното разследване.
От снощи с полицейско нареждане някои входове на 6 метростанции в столицата бяха затворени, без да се дават разяснения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна