Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ: bTV и Nova TV са нарушили Закона за радиото и телевизията

СЕМ


И двете частни национални телевизии са нарушили Закона за радиото и телевизията при отразяването на инцидента с гимнастичката Цветелина Стоянова. Изводът е на Съвета за електронни медии /СЕМ/, който посочи, че програма „Хоризонт“ на БНР е отразила обективно случая. Наблюдението продължава.

bTV, Nova и БНТ са попаднали във фокуса на медийния регулатор. Целта на мониторинга е да се провери дали е спазен Законът за радиото и телевизията по отношение на личния живот и личната неприкосновеност, както и дали са спазени нормите на журналистическата етика или са преминати границите отвъд професионалните норми в търсенето на сензация за една лична трагедия. Виржиния Савова, експерт в СЕМ, за изводите в доклада на мониторинговия отдел:

Налице е преекспониране по темите в програмите на bTV и Nova телевизия, фиксирането върху лична драма, множеството включвания от мястото на инцидента, от болницата, множеството интервютасъздадоха впечатление, че се спекулира с една човешка трагедия и че са преминати границите на етичните норми.

Според председателя на медийния регулатор Мария Стоянова при отразяването на този инцидент се наблюдава колизия между съдържанието, което са предоставили телевизиите с етичния кодекс на българските медици.

Когато става въпрос за инцидент, свързан с него, тогава има оправдан обществен интерес и тогава има основания за намеса в личния живот на въпросната личност, но това, което нас ни притеснява, е това, че вече е прекрачена границата - от информационния интерес към емоционализирането на разказа.

При "Хоризонт" на БНР мониторинговият отдел не е отчел законови нарушения, а поднасяната информация е била премерена и точна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна