Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русия започва работа конгресът на управляващата партия преди изборите на 18 септември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като проведоха първите в руската политическа история предварителни избори, управляващата партия в Москва "Единна Русия" тръгва към конгреса си с надеждата за нов мандат със сериозен избирателен списък, в който влизат телевизионни журналисти, артисти и общественици. За водач на листата на управляващата партия в Русия за предстоящите наесен парламентарни избори, както и се очакваше, бе номиниран премиерът Дмитрий Медведев. Но "Единна Русия" няма да се ограничи само с него, като най-често се поменават две имена на жени - на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова и прокурора на анексирания през 2014 год. украински полуостров Крим Наталия Поклонская, за която се говори в политическите кръгове, че вероятно я очаква сериозна политическа кариера.

Дмитрий Медведев преди месец, когато се проведоха предварителните избори, даде ясно да се разбере, че партията му не трябва да залага на неизпълними и популистки обещания. Икономическата криза, в която се намира Русия, кара управляваща партия да дава по-трезви обещания, но има социолози, които предупреждават за отлив от доверието към "Единна Русия", което може да не й донесе необходимата победа на 18 септември.

В медиите се появиха информации, че е напълно възможно в някои от федералните райони на Русия управляващите да отстъпят на своите конкуренти и да не издигат там свои представители. Пръв, които заговори за това, бе лидерът на крайните националисти Владимир Жириновски.  Русия навлиза в предизборен етап, в който основен конкурент на "Единна Русия" ще бъдат комунистите на Зюганов, които през последните месеци бележат ръст според социологическите анкети.

Като гости на конгреса от България са лидерите на две формации - АБВ  Георги Първанов и на БСП Корнелия Нинова. Предвидено е участието им в кръгла маса на тема: "Светът през 2016-та. Предизвикателства и заплахи".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна