Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие на първо четене антикорупционния законопроект

Кунева: Ефективността на антикорупционния закон зависи от създаването на работещ орган за противодействие

| обновено на 30.06.16 в 14:04
Снимка: БГНЕС


Със 130 гласа "за", 28 "против" и 13 "въздържал се" депутатите приеха на първо четене антикорупционния законопроект, с който се създава Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Подкрепата си дадоха ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ и ДПС. Против бяха БСП и "Атака", АБВ се въздържа.

Законопроектът урежда принципите и механизмите за предотвратяване на корупционно поведение на лицата, заемащи висши публични длъжности, както и принципите и механизмите за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество.

Вносителят на законопроекта - вицепремиерът Меглена Кунева  каза:

Между първо и второ четене забранени теми няма да има и ние ще обсъдим в конструктивен дух абсолютно всичко, което считате, че ще направи закона и наказващ конфликта на интереси по високите етажи на властта и запазване на всички способи, по които правата на личността да се защитават, ще ни даде един закон, който  е още по-добър.

Ефективността на закона ще зависи от създаването на добър, работещ и единен орган, заяви Меглена Кунева, визирайки Националното бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. По отношение на най-спорните текстове, свързани с анонимните сигнали, тя увери:

Ние сме предложили гаранции - реквизити, предварителни проверки, решения на бюрото, само ако има достатъчно данни, задължение за неразпространяване на информация и отговорност на служител, който не го спазва, в това число дисциплинарна, възможност за наказателна отговорност за разпространение на служебна тайна. Ще намерим решение, което да не позволява никаква злоупотреба.

На 3-ти септември миналата година законопроектът беше отхвърлен на първо четене с гласовете и на Патриотичния франт. Валентин Николов, който е и председател на Комисията за борба с корупцията, декларира:

Ние, от групата на Патриотичния фронт, взехме решение да подкрепим този законопроект, за да няма излишни приказки и инсинуации, едва ли ние, че сме против борбата с корупцията.

ДПС и БДЦ "Народен съюз" заявиха, че имат много забележки по текстовете, но ще гласуват за законопроекта.

Очаквано, от БСП казаха, че са против. Според Кирил Добрев законът ще мине, защото това е цената за спасяване на управлението:

Обединяваме БОРКОР, конфликт на интереси, комисията за конфискация на придобито имущество и част от Сметната палата и правим едно бюро, голямо бюро като българското ФБР. Този орган трябва да бъде независим, но на практика го избират политици.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна