Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес, през интернет, всеки може да провери дали се превозва законно дървесина

Снимка: БГНЕС

От днес влезе в сила изискването за издаване на електронен превозен билет за дървесината, добивана в частните, общинските и църковните гори. В държавните стопанства системата беше въведена в началото на годината. Първите демонстративни проверки в частни гори бяха направени в Кюстендил.

Електронният превозен билет, който се издава онлайн позволява пълна проследяемост на дървесината от гората до крайните обекти. От днес той е задължителен за всички собственици на гори. 700 частни лицензирани лесовъди са преминали на специално обучение в Изпълнителната агенция по горите.

Санкциите за използване на старите хартиени билети са сериозни,

каза Красимир Каменов - заместник-директор на агенцията:

Ще има масови проверки. Глобите не са никак малки. Дървесината се конфискува. Автомобилът, с който се превозва дървесината също.

Софтуерната система за проследяемост на дървесината, която е собственост на Изпълнителната агенция по горите, позволява на всеки заинтересован от опазването на гората да направи справка в системата, допълни Красимир Каменов:

Всеки един гражданин, който забележи, че се движи автомобил с дървесина, ако разполага с интеренет на своя телефон, влиза в публичния сайт на Агенцията по горите, пише само номера на автомобила и веднага системата му показва, дали този автомобил превозва законно дървесина, дали има издаден превозен билет или не.

От началото на 2017 г. онлайн системата ще бъде въведена и в преработвателните предприятия чрез т.нар. електронен дневник, което ще сведе до мининум възможността незаконната дървесина да влезе в цеховете.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна