Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пресъздават с тръстикови плавателни съдове древно пътешествие от Тайван към Окинава

За да разкрият как древните хора от преди 30 000 години са отплавали от Тайван към веригата острови на Окинава, група археолози и авантюристи са разработили специален плавателен съд от издръжлив сорт трева. 

Според изследователите древните най-вероятно са употребявали като материал за "лодките" си папур - тръстиково растение, което расте по застоялите и бавнотечащи води. За да бъде пресъздаден точният процес на изработка, групата е използвала мидени черупки, за да среже тревите, които са били оставени да изсъхнат естествено с цел укрепване на материала. 

Обвързани с въжета, сухите папури образуват плавателен съд, имащ капацитета да превози около 10 души. Тръстиковият плавателен съд ще бъде тестван на 12 юли по маршрута между островите Йонагуни и Ириомотенска, които са част от групата на Окинава, за да бъде пресъздадено древното пътешествие. 

През последните години учените са открити следи от хора, живели по веригата острови Окинава преди 30 000 години, като според ДНК тестове те може би са се преселили там от южните региони, включително и от Южен Китай.  Изработените от тях плавателни съдове все още са загадка за учените, тъй като не са открити никакви останки от каменни или дървени сечива за изработка на плавателни съдове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна