Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се справя общината в Лион с организацията на трафика в града преди мача Португалия-Уелс

Снимка: БГНЕС

Европейското първенство по футбол във Франция навлиза тази вечер във фазата на полуфиналите - от 22 часа е двубоят за място на финала между съставите на Португалия и Уелс. Срещата е последната за турнира от 6-те мача, които се играят в Лион -  един от 10-те градове-домакини на шампионата.

За общината в Лион организацията на трафика в навечерието на първата полуфинална битка на Евро 2016 (както и за предишните мачове) е голямо предизвикателствоЗатова потърсихме информация от сайтовете на общината и областната управа на Лион, както и от местната трафик-компания, за да разберем как се справят домакините.

****************************

Заради мерките за сигурност не е позволено паркирането в района на „Стад дьо Лион“, така че голяма част от феновете трябва да използват публичния транспорт.

За да се намали трафика и ускори придвижването на щастливците, които ще наблюдават мача на живо, до стадиона в Олимпийския парк на Лион, местните власти са осигурили безплатна трамвайна линия от централната гара „Пар Диьо“, както и от Експоцентъра, където има паркоместа за автомобилите.

Освен това домакините предвидливо създават организация в случай, че се наложат продължения и изпълнения на дузпи, обичайният график на автобусите и трамваите да бъде адекватно променен.

За онези, които не са успели да се сдобият със заветните билети, общинарите на Лион са създали две фен-зони на Площад „Белкур“ с обща площ от 11 000 квадратни метра, където гостите и жителите на града могат да проследят двубоя на гигантски екрани, както и да се наслаждават на множество забавления и игри.

Разбира се, събирането на голямо множество футболни фенове налага подземният паркинг на площада, както и част от прилежащите улици, да бъдат затворени за автомобили.

За сметка на това, обаче, от 4 до 7 юли на авеню „Шарл дьо Гол“ е разкрита специална площадка за каравани, която е безплатна, добре охранявана и отговаряща на всички съвременно санитарно-хигиенни условия. В близост до нея има информационен център. Тя е разположена само на 900 метра от метростанцията на парка „Парили“, откъдето лесно може да се стигне до Олимпийския парк.

Не на последно място предвидливата Лионска администрация разчита на активна информационна кампания сред жителите и гостите на града и предоставя редица полезни съвети за мобилност, които да улеснят пътуванията и да облекчат трафика по време на първенството. Сред най-важните съвети е феновете да размислят дали не биха могли да споделят пътуванията си или да използват „по-зелен“ и екологичен транспорт, включително велосипеди, тъй като по този начин се постига по-лесно и по-бързо придвижване в центъра. Препоръчва се и ходенето пеша, защото, докато се придвижват до Фен-зоната, гостите могат да се насладят на основните пешеходни маршрути до центъра на града и да открият прелестите на емблематичните места на Лион.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна