Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месечна застраховка "Гражданска отговорност" за мотористи предлагат готвени промени в застрахователния кодекс

Снимка: БГНЕС

Месечна застраховка "Гражданска отговорност" за мотористи, каравани и кемпери предлагат готвени промени в застрахователния кодекс. Измененията не отменят и задължителната годишна застраховка, съобщи за БНР депутатът Мартин Димитров, който е сред вносителите на промените.

След множеството опити на мотористите да постигнат отмяната на целогодишната гражданска отговорност, като че ли депутатите са на път да отстъпят и да направят промените, които се обсъждаха още преди приемането на застрахователния кодекс. Целта:

Има възможност на всякакви периоди да се плаща на един месец, тоест да има "Гражданска отговорност" от един месец, от два месеца, от три месеца, от шест месеца и така до една година - обясни депутатът от РБ Мартин Димитров. Освен справедливост, така се постига и друго, допълни той:

Колкото ползваш, толкова да плащаш. Това ще доведе до по-голяма събираемост.

Застрахователите обаче твърдят, че финансовата тежест върху бюджета е нищожна, дори годишно:

Застраховката за мотоциклет е между 80 и 90 лева. Това е нещо, което общо взето се пада под кафе на ден - казва Николай Здравков от Асоциацията на застрахователните брокери и пита:

Казва: аз този месец няма да карам, спира да плаща "Гражданската отговорност", тя не му е валидна, обжада му се някой, че спешно му се налага да помогне или нещо друго, той тръгва, причинява щети и тези всички щети ги плащаме ние.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна