Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече е в сила по-облекчен режим за движение на тежкотоварните камиони

Снимка: БГНЕС

Нов по-облекчен режим за движение на тежкотоварните камиони е в сила от днес. Те ще бъдат спирани само по някои от най-натоварените пътища с повишен риск от инциденти.

Напълно отпадна забраната за ограничаване на движението при температури над 35 градуса. Заповедта беше променена по настояване на Съюза на българските транспортни работници. 

В петък от 17 до 20 часа и в неделя от 14 до 20 часа движението на камионите над 12 тона се ограничава само в четири участъка, а в празничните дни - в шест. Новата заповед е разписана от  Агенция "Пътна инфраструктура“, Главна дирекция "Национална полиция“ и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“.  От Съюза на българските транспортни работници са удовлетворени от промените, заяви за "Хоризонт" Александър Стамболийски:

Най-после успяха да спазят обещанието си институциите. Оставените отсечки като забрани са удовлетворяващи за нас на фона на последните инциденти, особено в Кресненското дефиле.

Готови са и пътните карти за ограниченията до края на годината, каквато е практиката в цяла Европа:

Вече е качено всичко на мобилното приложение "Лима" и в реално време дава информация за актуалната пътна обстановка и за ограниченията за движение на товарни автомобили.

От Съюза на българските транспортни работници подготвят искания и предложения до Министерството на вътрешните работи и Министерство на финансите във връзка  с граничния контрол, които целят оптимизиране на преминаването и проверките.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна