Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Плевен тръгва първият лъч на Националния туристически поход

Тази сутрин от Плевен по стъпките на Левски тръгна първият от шестте лъча на 22-рия Национален туристически поход. Участниците са над 200 от цялата страна. Останалите пет лъча потеглят в следващите дни, за да прекосят Балкана по различни маршрути и на 18 юли ще се съберат в Карлово за отбелязването на годишнината от рождението на Васил Левски. Пред "Хоризонт" участниците в похода споделиха:


- Първо, това е почит към Апостола. Подготовката на похода, провеждането на тематичните вечери, споменаването на неговите заслуги, духът, който той ни предава, е най-важното нещо, което споява всички участници  А ние преминаваме Централен Балкан, който е най-труден като природо-географски фактор. 

- Аз намирам за себе си някаква вътрешна сила и подготовка, която не мисля, че някога ще изпитам, защото знам, че Левски го е качвал това с цървули, едва ли не и с никаква информация за атмосферни условия и т.н. Планината е място, което наистина отсява хората, остават само силните. Този човек е бил може би най-силният българин някога. Начинът, по който е срещал или не е срещал подкрепа от своите събратя българи и все пак е продължавал, и се е борил за една кауза. Всеки трябва да има някаква такава кауза, за която е готов да умре. 

Най-възрастният участник в похода “По стъпките на Апостола“ е 70-годишният Васил Чардаклиев, потомък на Левски, а най-малкият е само на 8 месеца. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна