Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Добрев: Правителството работи по трите варианта

БСП иска НС да отмени решението за спиране на проекта "Белене"

Таско Ерменков предложи решения за АЕЦ "Белене"

| обновено на 13.07.16 в 17:31
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на БСП поиска Народното събрание да отмени решението си от 2012 година за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене".

Депутатът от БСП Таско Ерменков заяви:

Подаваме ръка и впрягаме целия си експертен потенциал, всичката си енергия за решаване на проблема. Освен всичко друго, идеята за изкупуване на оборудването е доста екзотична, защото това оборудване не е автомобил втора ръка, която може да бъде продадена, където и да било. Въпреки всичко решение има. То трябва да се търси или в довършване на АЕЦ "Белене" със стратегически инвеститор, при изпълнението на две необходими условия – постигане на разбирателство с руската страна и, разбира се, намирането на този инвеститор. Друг шанс няма.

Депутати от ПФ и Реформаторския блок поискаха АЕЦ "Белене" да не се строи, а да бъде търсена отговорност за изразходваните досега средства. Мартин Димитров с аргументите. 
Изразихме опасения, че е възможно възраждане на този проект. Ако хора, като Овчаров съветват  кабинета и премиера, трябва да знаят, че тази опасност се засилва. Нека ГЕРБ да знаят, че ако тръгнат да строят АЕЦ "Белене", това е икономическо и политическо самоубийство. Икономическо, защото ще бъде сравнимо с външният дълг на България, а политическо, защото това ще бъде риск въобще за стабилността на държавата.
 
Председателят на енергийната комисия Делян Добрев припомни, че пускането на проекта зависи не от парламента, а от правителството.
Правителството работи по трите варианта - продажба на оборудването, приватизация, спразумение с руската страна за ползване от тяхна страна на оборудването за други цели.
Според Добрев най-подходящият вариант за бъдещето на Белене е неговата пълна приватизация. 
Ако се търси частен  инвеститор, това трябва да стане чрез преватизация през агенцията за преватизация. Знаете, че там има правила. Минималната цена, която следва  да търсим е тази, която до момента сме я похарчили за проекта, която е около милиард и половина лева, плюс ангажимент да бъде разплатено оборудването, тоест сумата, която е присъдена от арбитража

Преди месец с решение на Международния арбитражен съд НЕК беше осъдена да плати над 1 млрд. лева на руската "Атомстройекспорт" заради спирането на строежа.

По време на посещението си в Иран преди два дни премиерът Бойко Борисов коментира, че ако продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" е изгодна, ще се работи това да се случи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна