Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери за пореден път е в Москва да предложи военно сътрудничество в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери идва в много специфичен момент за развитието на процесите в Сирия, където Вашингтон и Москва имат общи цели в борбата срещу световния тероризъм.

САЩ се очаква да предложат на Русия заедно да координират действията си в Сирия в борбата с терористичните групировки "Джебхат ан Нусра" и "Ислямска държава", а също и да провеждат съвместни операции срещу екстремистките организации в близкоизточната държава, нещо което през последните месеци Москва предлагаше многократно.

Съответната инициатива се съдържа в проект за споразумение, което американската администрация още преди две седмици предаде за разглеждане на руското правителство. Ако споразумението бъде подписано, Русия и САЩ ще трябва да създадат т.нар. "съвместна група за изпълнението му". В нея ще влязат представители на двете министерства на отбраната и на военните разузнавания на двете страни. Фактът, че руският президент Владимир Путин ще приеме Сергей Лавров и Джон Кери говори, че Кремъл отдава много сериозно значение на това посещение, което може да се окаже повратно в сложните руско-американски отношения.

Другите две теми, които ще бъдат обсъждани са процесите в Украйна и изпълнението на Минското мирно споразумение, както и неотдавнашната криза около Нагорни Карабах в Задкавказието. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна